نحوه اجرای سنگ پلاک در دیوار
نحوه اجرا بدین صورت می باشد که ابتدا سنگ در اندازه مورد نظر به توسط قلابی از میلگرد معمولا نمره 6 که به حالت نیم دایره خم داده شده در محل خود به صورت شاقول و تراز قرار گرفته و سپس فاصله بین سنگ و دیوار که حداقل 2 سانت وحداکثر 3 سانت باید باشد به وسیله دوغاب ماسه و سیمان به عیار سیمان 400 کیلوگرم در متر مکعب پر می گرددکه با خشک شدن دوغاب و ایجاد چسبندگی بین سنگ و دوغاب و دیوار, سنگ در محل خود ثابت قرار می گیرد و به همین ترتیب سنگهای پلاک رگ به رگ روی هم قرار می گیرند.
ولی با توجه به عدم چسبندگی کامل سنگ و دوغاب پشت آن به خاطر سطح صاف پشت سنگهای پلاک این امکان وجود دارد که پس از گذشت چندین مدت پس از اجرای سنگ با نفوذ آب باران و رطوبت محیط از منافذ موجود سطح سنگ و بندهای مابین آنها و با یخ زدن آب در آن سنگ ها در جای خود به اصطلاح لق شده و پس از مدتی در رفته و از محل خود به بیرون بیفتند که این امر ممکن است بر اثر سقوط سنگ از ارتفاع ایجاد خسارات مالی و جانی بوجود آورد.
به همین خاطر جهت جلوگیری از این عارضه تمهیداتی در سنگ کاری در نظر می گیرند که به قرار زیر می باشد:
الف- اسکوپ مهار سنگ بوسیله سیم گالوانیزه:
در این روش قبل از اجرای سنگ پلاک شیاری در دو لبه سنگ (روبروی هم) به وسیله دستگاه فرز ایجاد می نمایند و پس از آن سیم گالوانیزه به قطر معمولا 1 میلیمتر را به صورت ضربدری و محکم به نحوی که سیم شل نباشد از شیارهای مذکور رد کرده و دو انتهای آن را به هم می بندند. و برای اینکه هنگام دوغاب ریزی سیم به پشت سنگ نچسبد تکه سنگ کوچکی به ضخامت 1 تا 2 سانت را زیر سیم قرار داده و فاصله ایجاد شده باعث قرار گرفتن سیم درون دوغاب شده و بدین صورت
گیرداری بین سنگ پلاک و دوغاب به صورت کامل به وجود می آید.
باید توجه نمود که سیم مورد استفاده حتما از جنس ضد زنگ باشد تا مرور زمان نپوسیده و از بین نرود.
ب-مهار سنگ بوسیله چنگک اسکوپ
از قلابی کوچک که از جنس فولاد ضد زنگ می باشد استفاده می نمائیم که به آن چنگک اسکوپ می گو یند.
این روش بدین صورت می باشد که شیاری در دو لبه بالا و پائین سنگ پلاک ایجاد نموده و پس از استقرار سنگ در محل مورد نظر خود به هنگام دوغاب ریزی چنگک اسکوپ را در شیار سنگ قرار داده و دوغاب ریزی را انجام می دهیم و در رگ بعدی ناخن خم شده به سمت بالای چنگک را در شیار پائین سنگ قرار داده و بدین صورت گیرداری سنگ پلاک در محل خود کامل می شود.
د- مهار سنگ توسط چسباندن تکه سنگ به پشت سنگ پلاک:
این روش که بسیار آسان و کم هزینه میباشد در موارد نادری استفاده میشود ولی در صورت عدم دسترسی به سیم اسکوپ و یا چنگک با این روش میتوان گیرداری سنگ را به نحو قابل قبولی ایجاد نمود.
در این روش با چسباندن چند تکه سنگ به پشت سنگ پلاک بوسیله چسب سنگ گیرداری بین سنگ پلاک ودوغاب به نحو خوبی ایجاد میگردد. تکه سنگها میتوانند در ابعاد حدودی 4 سانتی متر وبه ضخامت خود سنگ پلاک باشد(میتوان از خرده های خود سنگ پلاک استفاده نمود). ولی در کل ضخامت تکه سنگها نباید مانع از شاقولی یا تراز کردن سنگ پلاک گردد.
ج- مهار سنگ پلاک بوسیله پیچ و رولپلاک:
این روش پس از اجرای سنگ کاری انجام می گردد و بدین صورت می باشد که به وسیله دستگاه دریل در چند نقطه سنگ پلاک سوراخی در آن ایجاد می گردد و سپس با جاگذاری رولپلاک در سوراخ سنگ و دیوار سنگ با بستن پیچ به دیوار پشت آن مهار می گردد و جهت تثبیت بهتر سنگ از واشر نیز استفاده می شود و نیز باید توجه داشت که پیچ و واشر مورد استفاده از نوع ضد زنگ استفاده گردد تا از پوسیدگی آن در مرور زمان جلوگیری شود. (سنگ ساختمانی)